Харчування – одна з найбільш важливих форм взаємодії організму з навколишнім середовищем, яка забезпечує надходження в організм у складі харчових продуктів органічних сполук (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів), простих хімічних елементів, мінеральних речовин та води.
Мета лікувального харчування – відновлення природної рівноваги в організмі під час хвороби завдяки пристосуванню хімічного складу раціонів до метаболічних особливостей організму за допомогою підбору та поєднанню продуктів, вибору способу кулінарної обробки на основі відомостей про особливості обміну, стану органів та систем хворого.
Лікувальне харчування у нашому санаторії є важливим елементом комплексної терапії, тож його призначають у поєднанні з іншими видами лікування (водо- та грязелікуванням, фізіотерапевтичним, фітотерапевтичним, лікуванням мінеральною водою). При захворюванні органів травлення та обміну речовин лікувальне харчування виконує роль одного з основних терапевтичних факторів, а при захворюванні серцево-судинної системи та нирок створює сприятливі умови для більш ефективного проведення інших терапевтичних процедур.
У відповідності з фізіологічними принципами складання харчових раціонів, лікувальне харчування будується у вигляді добових харчових раціонів, які називаються дієтами.
Дієтна система лікувального харчування передбачає 15 основних лікувальних дієт та групу контрастних або розвантажувальних дієт.
Ця система дозволяє забезпечувати індивідуалізацію лікувального харчування в умовах обслуговування великої кількості хворих з різними захворюваннями.
Санаторій «Сосновий бір» пропонує такі види дієт: №1,2 (при захворюванні шлунку), №4 в (при захворюванні кишківника), №5 (при захворюванні печінки та жовчно-вивідних шляхів), №7/10 (при захворюванні нирок та серцево-судинної системи), №8 (при ожирінні), №9 (при цукровому діабеті, алергічних станах та захворюваннях), №15 (при різних захворюваннях та відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту).
Режим харчування – трьохразовий (сніданок, обід, вечеря, кефір – 22:00), при необхідності дробного харчування (дієти № 1, 5а, 8, 9) – шестиразовий (призначається другий сніданок та полуденок).
Дієту призначає лікуючий лікар або гастроентеролог.
Санаторій «Сосновий бір» пропонує напівресторанну систему попередніх замовлень на наступний день з можливістю вибору окремих блюд із декількох запропонованих.
За бажанням відпочиваючого та наявності показань в санаторії можливе проведення контрастних дієт (розвантажувальних днів).
В залежності від того, які харчові речовини переважають, розрізняють білкові (молочні, творожні, м'ясо-овочеві), вуглеводні (яблучні, салатні, кавунні, гарбузові, огіркові) та жирові розвантажувальні дні.
Наприклад:
Молочный день - 6 раз в день по 200-250 мл. молока або кефіру.
Показання: ожиріння, подагра, атеросклероз, сечокам’яна хвороба.
Яблучний день - 1,5 кг. сирих спілих яблук (по 300 г. 5 раз в день).
Показання: ожиріння, гіпертонічна хвороба, атеросклероз, хронічний
гломерулонефрит, хронічний ентероколіт.
Розвантажувальні дні зазвичай призначають замість основної дієти 1 раз на 7-10 днів. Контрастні дні сприяють виведенню з організму продуктів обміну, надлишку натрію та рідини,створюють сприятливі умови для лікування хвороб.
Стало традицією на Різдвяні свята проводити свято української кухні.
В санаторії «Сосновий бір» завжди свіжа, якісна, корисна, і смачна їжа! Щиро запрошуємо скуштувати наші страви.